icloud

Natuurlijk is iCloud een fantastische dienst die jou een heel aangenaam en gebruiksvriendelijk online digitaal archief bezorgt. Vooral als je alleen maar recente Apple-producten hebt én je bereid bent om maandelijks te betalen voor de nodige opslagruimte.

Je krijgt dan wel 5 GB gratis om te starten, maar je documenten en vooral je foto’s nemen al vlug heel wat meer ruimte in. Vandaag kun je kiezen voor 50 GB (0,99 euro/maand), 200 GB (2,99 euro/maand), of 1 TB (9,99 euro/maand).

Wil je ook je muziek die je niet aankocht in de iTunes-winkel in de Apple cloud bewaren, dan moet je daar nog eens 24,99 euro/jaar bijtellen voor iTunes Match.

Het kan ook anders! En zonder al te veel moeite.

 

 

Handleiding

Eerst moet je – net zoals bij iCloud – een account aanmaken op een aantal clouddiensten, waarvan je de links hieronder vindt (de links zijn onderstreept) . Je downloadt daarna hun gratis programma’s op je computer en je laat die programma’s je bestanden op het internet plaatsen. Op de iPad volstaat het daarna de gratis apps te downloaden en je accountgegevens in te vullen: klik op de afbeeldingen.

 • iCloud (5GB gratis)
  • Uitstekende manier om je contacten, agenda, notities, Safari favorieten en wachtwoorden synchroon te houden op je computer en je iPad.
  • Maar alle functies die veel opslagruimte vragen schakel ik uit:
   ‘Instellingen’ > ‘iCloud’ > ‘iCloud Drive’ en ‘Foto’s ‘uitschakelen.

flickr  googlephotos

 • Mijn (digitale) muziekcollectie – 1500 nummers – staat op Google Play Music.
  • Telkens als ik op mijn computer nieuwe nummers toevoeg aan de iTunes-collectie worden die automatisch geüpload. Het duurt nog wel een tijdje vooraleer ik het maximum haal van 50 000 nummers
  • Op de iPad kan ik nu via wifi luisteren naar mijn eigen muziekcollectie. En dankzij diezelfde iPad én een kleine gadget ook op mijn (oude) stereoset.

googleplaymusic

 • Mijn documenten staan op Dropbox (2GB gratis). Ik kan die documenten op mijn iPad (gratis) bekijken, bewerken en nieuwe documenten toevoegen enz.

dropbox

 • Mijn notities staan op OneNote (gratis)

onenote