iOS

Ik heb zonder problemen mijn iPad geüpdatet naar iOS 10.3. Apple kondigt die update aan als een kleine upgrade van allerlei zaken (die ik eigenlijk zelfs niet gebruik). Maar schijn bedriegt.

Ondertussen is 10.3.3 uit. Updates voor de iPad 4, de iPhone 5 en 5c lijken soms enkel te krijgen via iTunes.

  • De update neemt het hele systeem onder handen en introduceert een volledig nieuwe manier om de bestanden op te slaan: het Apple File System (APFS). Dit bestandssysteem vervangt het bijna 30-jaar oude HFS+-systeem. APFS wordt straks het nieuwe bestandssysteem van alle Apple-producten. Het moet bestanden schrijven en verplaatsen op de iPad veiliger én vlugger maken.

Dit gebeurt niet bij de iPad 4, enkel bij 64-bit apparaten. Dus vanaf de iPad Air. Bij de iPhones die 10.3 krijgen, vallen zo de 5 en de 5c uit de boot. Bron: onemorething.nl.

  • Ook belangrijk: je wordt direct na de update erop attent gemaakt dat je je iPad voortaan beter kunt beveiligen door twee-factor-authenticatie. Dat brengt je naar de Instellingen-app en daar zie je dat helemaal bovenaan iCloud staat, de cloudservice van Apple. En dat toont het belang aan van deze dienst. iCloud is meer dan ooit het hart en het zenuwcentrum van de iPad, iPhone en Mac-computer geworden. Gelukkig kun je deze dienst ook beperkt blijven gebruiken en de iCloud-drive en de iCloud-fotobibliotheek niet gebruiken omdat je bv. gratis alternatieven hebt – zie Nieuwe tips > Een iPad met gratis cloud-opslag? Het kan.

Bekijk best ook even of je iCloud-instellingen nog dezelfde zijn. Bron: Cult of Mac.

  • Die twee-factor‑authenticatie is een dienst die Apple al een tijdje aanbiedt, maar die nu aan iedereen ten zeerste aanbevolen wordt. Het is – dixit Apple – “een extra beveiligingslaag, ontworpen om ongeautoriseerde toegang tot je account te voorkomen, en om de foto’s, documenten en andere gegevens die je bij Apple opslaat te beveiligen. Vanaf nu zul je eerst je identiteit moeten verifiëren wanneer je met je Apple ID inlogt op een nieuw apparaat of browser. Dat doe je aan de hand van je wachtwoord, en een zescijferige verificatiecode die naar je andere apparaten of een vertrouwd telefoonnummer wordt gestuurd.”  Meer uitleg vind je op de website van Apple: https://support.apple.com/nl-be/HT204915.
    Heel wat cloud-aanbieders gebruiken deze beveiliging al. Het maakt een en ander – vooral in het begin en/of bij updates –  iets omslachtiger, maar het verhoogt de beveiliging van je bestanden in de cloud. Toch maar doen, dus!

Iets omslachtiger, dus. Wie de iCloud-account ook gebruikt op een Windows phone die moet een wachtwoord laten genereren op https://appleid.apple.com/account/manage.