Je iPad 100% beveiligen is – voor zover ik weet – niet mogelijk, maar dat mag je er niet van weerhouden de data erop zo goed mogelijk te beschermen. En dat is wel degelijk nodig als je op je iPad je bankzaken, je foto’s en andere belangrijke bestanden beheert.

instellingenipad

Toegangscode

Toegangscode

(1) Zorg ervoor dat je de iPad enkel kunt gebruiken nadat je een wachtwoord hebt ingetikt: ‘Instellingen’ > ‘Toegangscode’ > Zet code aan.

De meeste gebruikers hebben een wachtwoord met 4 cijfers. Als je op Toegangscodeopties tikt, kan het nog veiliger: gebruik zes cijfers of een combinatie van cijfers en letters.

Heb je een iPad met Touch ID dan kun je ook gebruikmaken van je (unieke) vingerafdruk om je iPad te beveiligen. Meer info: https://support.apple.com/nl-be/HT5949.

(2) ‘Vraag om code’: direct of eventueel na enkele minuten. Hoe korter die periode is na het sluiten van je iPad hoe veiliger.

(3) Als je je iPad hebt beveiligd met een wachtwoord, is het handig dat je toch nog de berichten en meldingen op je vergrendeld scherm kunt zien én beantwoorden. Maar dat geldt dan ook voor vreemde ogen en vingers. Je kunt die vlugge reactiemogelijkheden vanop het toegangsscherm misschien beter uitschakelen.

(4) Een andere manier om je iPad te beveiligen: de gegevens laten wissen na tien mislukte pogingen om de toegangscode in te voeren.

Je kunt die gegevens altijd zelf terugzetten van de reservekopie van je iPad op iCloud mochten je (klein)kinderen de ‘krakers’ in kwestie geweest zijn.

Berichtgeving

Wil je helemaal geen meldingen meer op je toegangsscherm dan kan dat via:
‘Instellingen’ > ‘Berichtgeving’. Daar kun je per app de berichtgeving in- en uitschakelen. Als je berichten toelaat, kun je enkel ‘Op toegangsscherm’ uitschakelen.

Berichten

Bedieningspaneel

Wifi, bluetooth, vliegtuigstand in- en uitschakelen … het kan allemaal van zodra je de iPad uit de sluimerstand haalt, zelfs als je een toegangscode hebt ingesteld. Handig? Zeer zeker. Maar dat opent ook mogelijkheden voor anderen. Het is absoluut veiliger eerst je toegangscode in te tikken of je Touch ID te gebruiken en daarna vanaf de onderkant van het scherm te vegen om het bedieningspaneel op te roepen.
‘Instellingen’ > ‘Bedieningspaneel’ > ‘Op toegangsscherm’: uitschakelen.

Bedieningspaneel

Automatisch slot

Zorg ervoor dat je iPad automatisch in sluimerstand gaat als je een tijdje je iPad niet hebt aangeraakt. Daardoor gaat je iPad ook in sluimerstand als je die toevallig open laat staan. Op die manier komt je iPad alsnog in de beveiligde stand.
‘Instellingen’ > ‘Beeldscherm en helderheid’ > ‘Automatisch slot’: 2 minuten.

Slot.png

iCloud

‘Instellingen’ > Apple ID (vanaf 10.3 helemaal bovenaan)

iCloud

(1)
Zorg voor een goede beveiliging van je gegevens in de cloud. Gebruik een goed wachtwoord én twee-factor-authenticatie.

  • Een goed wachtwoord is lang en toch makkelijk te onthouden. Waarom niet een zinnetje uit een gedicht of lied mét spaties?
  • Bij twee-factor-authenticatie krijg je telkens je inlogt met je gebruikersnaam en wachtwoord vanop een nieuw toestel en/of via een nieuw programma een code toegestuurd op je gsm. Meer info: https://support.apple.com/nl-be/HT204915.

(2) mét extra controle in (3)

  • Als je Zoek mijn iPad inschakelt, kun je niet enkel je iPad zoeken als je die ooit verloren hebt gelegd (gebeurt dat?), maar je maakt het vooral onmogelijk voor anderen je iPad op hun naam te registreren. Meer info: https://support.apple.com/nl-nl/HT201441.
  • iCloud-sleutelhanger onthoudt al je wachtwoorden én je creditcard-gegevens, maar dat houdt ook een risico in zeker als je je iPad niet beveiligt met een toegangscode.
  • Zorg er meteen ook voor dat er regelmatig een iCloud-reservekopie van je iPad automatisch wordt aangemaakt.

Raak je je iPad toch kwijt?

Als je de inhoud van je iPad optimaal beveiligt, dan zijn al je persoonlijke gegevens misschien wel veilig achter een bijna niet te kraken toegangscode, maar wat als je je iPad gewoon ergens hebt laten liggen? Zorg ervoor dat een eerlijke vinder je iPad makkelijk kan terugbezorgen. Zet contactinfo op de foto die je gebruikt als toegangsscherm – je naam, e-mailadres en eventueel je telefoonnummer.

Tekst op een foto tikken kan op de iPad zelf via de Foto’s-app.
Je opent daarna ‘Instellingen’ > ‘Achtergrond’: Kies een nieuwe achtergrond.
Je tikt op Filmrol en selecteert je bewerkte foto.
Je stelt die in als ‘Toegangsscherm’.